vrijdag 10 april 2009

Fesenjan (een Iraanse specialiteit)

1 kip
1 grote ui
200 gram hazelnoten
1 flesje granaatappelsaus (alleen te koop bij Iraanse winkels)
2 a 3 eetlepels suiker
Zout
Iraanse rijst
Paar draadjes saffraan

De kip koken in water tot ie gaar is. 2 á 3 glazen kookvocht in de pan laten.
In een andere pan de ui snipperen en goudbruin fruiten. De hazelnoten fijnhakken met blender of ander "hakselinstrument". Deze gehakte hazelnoten toevoegen aan de uiensnippers.
Dan de granaatappelsaus en de suiker toevoegen (en evt. een klein beetje water). Dit geheel 2 á 3 minuten zachtjes laten koken.
Intussen het kippenvlees (en de rest van het kookvocht) van de botjes scheiden. Kip & vocht toevoegen aan het granaatappel-ui-hazelnoot-mengsel. Roer alles goed door elkaar en laat het geheel 45 – 55 minuten koken/pruttelen op de laagste stand.
Iraanse rijst en saffraan op de gebruikelijke manier koken en in een schaal doen.

Fesenjan & saffraanrijst serveren met een frisse salade.

Fesenjan wordt ook wel Fesenjaan, Fesenjoon of Khoresht Fesenjan genoemd.
Khoresht verwijst naar de verschillende stoofschotels in de Perzische keuken welke traditioneel geserveerd worden met een rijst-schotel.


Met hartelijke dank aan mijn vriendin Simen voor het recept!

Geen opmerkingen: